Dovoljan jedan dodatni sat
20

Raniji odlazak na spavanje reguliše krvni pritisak

Klix.ba
Istraživanje urađeno na Univerzitetu Harvard je pokazalo da odlazak na spavanje jedan sat ranije nego obično pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Naučnici su otkrili da su oni koji su pokazivali prve znake povišenog krvnog pritiska uspjeli da ga regulišu nakon samo šest sedmica ukoliko su imali samo jedan sat sna više.

U istraživanju su učestvovali muškarci i žene koji su tokom noći spavali sedam ili manje sati i koji su počeli pokazivati prve znake povećanog krvnog pritiska. Nedostatak sna i stresan život se već dugo povezuju sa povećanim rizikom za visok krvni pritisak.

Ovo istraživanje je jedno od prvih koje je dokazalo da se krvni pritisak može kontrolisati dužim spavanjem. Tokom šest sedmica 13 od 22 volontera su morali ići na spavanje jedan sat ranije nego inače. Ostali su išli na spavanje u uobičajeno vrijeme.

Krvni pritisak kod osoba koje su ranije išle na spavanje je znatno snižen u odnosu na osobe koje su nastavile ići na spavanje u uobičajeno vrijeme.

Naučnici vjeruju da je manjak sati sna povezan sa nemogućnošću tijela da se bori protiv hormona stresa, što može dovesti do povišenja krvnog pritiska.