Skup "Kolorektalni karcinom danas"
0

Rak debelog crijeva je izlječiv, ukoliko se otkrije u ranoj fazi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međunarodni naučni skup pod nazivom "Kolorektalni karcinom danas" održan je u četvrtak u Sarajevu, a okupio je medicinske stručnjake iz zemalja okruženja koji su razmijenili iskustva u toj oblasti.

Kolorektalni karcinom (rak debelog crijeva) jedan je od najčeščih oblika raka među evropskim stanovništvom podjednako kod oba spola, a zahvaljujući napretku medicine oko 90 posto pacijenata može biti spašeno ukoliko se ta bolest otkrije i ukloni na vrijeme.

Stoga je važnost ranog otkrivanja tog oboljenja i bila suština današnjeg skupa na kojem je naglašena važnost prevencije kao najvažnijeg "oružja" u borbi za smanjenje smrtnosti od te bolesti.

Rizik nastanka te bolesti veći je nakon 40. godine života, a među prvim simptomima te bolesti su krv u stolici, te neobjašnjiv gubitak na težini. Najefikasnija dijagnostička procedura za otkrivanje raka je snimanje debelog crijeva (kolonoskopija).

Zaštita protiv raka debelog crijeva je umjerena tjelesna aktivnost, povrće i voće s puno vlakana (kupus, kelj, cvjetača, limun, grejp, naranča, mekinje itd). Treba izbjegavati masnu, jako prženu, dimljenu i suhomesnatu hranu. Redovito pražnjenje stolice pomaže u prevenciji.

Prema podacima Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH broj liječenih osoba oboljelih od kolorektalnog karcinoma na području FBiH u proteklom periodu se konstantno povećava. Ohrabruje podatak da se smrtnost od te bolesti u nekim razvijenim zemljama počela smanjivati. Podaci pokazuju da je kod nas po učestalosti karcinom debelog crijeva kod muškaraca na drugom mjesto (iza karcinoma pluća), a kod žena iza raka dojke.