Zdravlje
0

Pušenje povećava rizik od aritmije

FENA
I sadašnji i bivši pušači izloženi su povećanom riziku od nepravilnosti srčanog ritma, poznatog kao atrijalna fibrilacija (AF), upozoravaju holandski stručnjaci iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu.

Riječ je o najčešćem tipu aritmije, koji samo u SAD-u pogađa oko dva miliona ljudi. Tokom epizode AF abnormalna električna aktivnost srca čini da dvije gornje komore rade ubrzanim i nekoordiniranim ritmom, prenosi Reuters.

Sama aritmija nije po život opasna, ali s vremenom može doprinijeti pojavi šloga ili srčanoj insuficijenciji, napominju holandski stručnjaci.

Dosad je već dobro poznato da pušenje ugrožava zdravlje srca, ali nije se znalo da li direktno utiče i na pojavu AF. Holandski stručnjaci na to odgovaraju pozitivno, naglašavajući da je rizik od aritmije veći čak i kod bivših pušača - štaviše, kod njih nije ništa manji nego kod sadašnjih.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 5.700 bivših i sadašnjih holandskih pušača, starosti od 55 godina naviše. Ustanovljeno je da su oni izloženi 50 posto većem riziku da tokom sedmogodišnjeg praćenja obole od aritmije nego njihovi vršnjaci nepušači.

Ovakav zaključak je opstao i nakon što su uzeti u obzir i faktori kao što su godine, da li ispitanik pati od hipertenzije, ili je preživio srčani udar.

Holandski tim naglašava da njihov nalaz ne treba destimulirati pušače da ostave cigarete jer, iako time ne smanjuju rizik od aritmije, znatno smanjuju rizik oboljevanja od brojnih drugih bolesti - uključujući rak pluća i srčani udar.