Zdravlje
0

Pušenje kanabisa povećava mentalne probleme

SRNA
Korisnici kanabisa dvostruko češće pate od mentalnih problema u poređenju sa osobama koje ne konzumiraju marihuanu, objavljeno je u novoj studiji u Holandiji.

"Procenat ljudi sa slabijim mentalnim zdravljem je dvostruko veći među korisnicima kanabisa u poređenju sa onima koji ga ne konzumiraju", navodi se u istraživanju agencije za statistiku CBS.

Istraživanje, koje je sprovedeno od 2007. do 2009. godine nad oko 18 500 ljudi, pokazalo je da se 20 odsto muških korisnika kanabisa žalilo na mentalne probleme, u poređenju sa 10 procenata među muškarcima koji ga ne koriste.

Ova proporcija ista je i kod žena - 28 odsto učesnica istaživanja koje konzumiraju marihunau se žalilo na probleme, a među ženama koje je ne koriste taj procenat bio je 14 odsto.

Pušači su se žalili na mentalne probleme poput nervoze, melanholije, tuge i nestrpljenja. CBS navodi da se fizičko zdravlje među članovima dvije grupe ispitanika nije razlikovalo.

Studijom je utvrđeno da četiri odsto učesnika starosti od 15 do 65 godina puše marihuanu najmanje jednom mjesečno.

Iako je marihuana u Holandiji tehnički ilegalna, vlasti ove zemlje su 1976. godine dekriminalizovale konzumiranje i posjedovanje količine manje od pet grama.