Zdravlje
0

Pušači slabije čuju i pamte

Sarajevo-x.com
Pušenje ili pretilost mogu dovesti do gubitka sluha, zaključak je nove studije. Evropski naučnici su pronašli vezu između učestalosti pušenja cigareta i rizika od gubitka sluha kod pušača. Otkriveno je i da osobe sa višim indeksom tjelesne mase također imaju više šansi da izgube sluh.

Ukupno 4.083 muškaraca i žena, starosne dobi od 53 do 67 godina, i to iz sedam evropskih zemlaja, uključujući Njemačku, Belgiju i Veliku Britaniju, učestvovalo je u novoj studiji.

"Otkrili smo značajnu vezu između perioda od kada jedna osoba puši i učestalosti i teških oblika gluhoće", saopćili su naučnici na čelu sa Erikom Fransenom, voditeljem studije.

Prema riječima Erika Fransena, sa Univerziteta u Antwerpu (Belgija), jako je teško reći koliko tačno su veće šanse za gubitak sluha imali pušači ili pretile osobe, ali postoji svakako linearna veza. Što je veći indeks tjelesne mase i veća učestalost pušenja cigareta, to se javlja ozbiljniji oblik gluhoće.

"Gubitak sluha je proporcionalan količini cigareta koje popušite i vašem indeksu tjelesne mase. Situacija postaje gora, ako redovno pušite više od godinu dana, te nije važno da li sada pušite ili ste to ranije činili. Jednom kada je šteta učinjena, nema povratka", objasnio je Franson, a prenijeli britanski mediji.

Prema mišljenju stručnjaka pušenje i visok indeks tjelesne mase smanjuju protok kisika do uha, zbog čega se pojavljuju problemi. Krvotok je krucijalan za dobru funkciju unutrašnjeg uha, a sve što ometa krvotok negativno utječe na sluh. Pušenje slabi cirkulaciju krvi i izaziva nakupljanje toksičnog otpada, koji je štetan za uši.

Gubitak sluha se uvijek smatrao kao neizbježan dio starenja, ali nove studije, čini se, sugeriraju da to ne mora biti ipak tačno. Zdrav način života može značajno doprinijeti očuvanju sluha u starijoj životnoj dobi.

U nedavnoj francuskoj studiji otkriveno je također kako pušači u srednjoj životnoj dobi, ostvaruju loše rezultate na testovima memorije u poređenju sa nepušačima.