Zdravlje
0

Psorijaza - bolest kože i imunološkog sistema

Klix.ba
Psorijaza je kronična bolest kože od koje pati ukupno 2-4% svjetske populacije. Bolest se očituje kao crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama, koje se najčešće pojavljuju na trupu, laktovima, koljenima i tjemenu, te kao male točkice na koži.

Oko 95% bolesnika koji boluju od obične, vulgarne psorijaze, imaju poboljšanje, pa čak i potpuno iščezavanje bolesti tokom ljetnih mjeseci, naročito tokom boravka na moru, a isti taj broj ima pogoršanje psorijaze tokom zime.

Vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sistem dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože. Kod oboljelih se obnavljanje stanica odvija u periodu od tri do četiri dana, dok kod zdravih osoba taj ciklus traje 28 do 40 dana.

Te dodatne kožne stanice nakupljaju se na površini kože stvarajući crvene, ljuskave i upaljene promjene na koži koje uzrokuju svrbež, krvarenje i jaku bol. Ove promjene na koži izazivaju predrasude i negativne reakcije zdravih osoba, a time i diskriminaciju oboljelih.

U početku se vjerovalo da je psorijaza primarno bolest kožnih stanica. Danas se većina stručnjaka slaže da imunološki sistem, koji u normalnim okolnostima štiti organizam, odjednom počne naglo obnavljati stanice kože, te se one počnu nakupljati. Iz tog se razloga psorijaza često naziva "oblikom imunološke bolesti".

Tretmani za psorijazu svrstavaju se u tri glavna tipa: topički lijekovi (lijekovi za vanjsku primjenu koji se nanose na kožu), liječenje svjetlošću (fototerapija) i lijekovi za sistemnu primjenu.

Najbolji tretmani se postižu prirodnim kremama za psorijazu, dermatitis i druga kožna oboljenja. Po dosadašnjim reakcijama pacijenata i uspješnosti tretiranja psorijaze, dermatitis, alergija i drugih oboljenja , krema Bioeliksir Dermio postiže odlične rezultate , kod najtežih oboljenja omogućava jako duge periode bez simptoma. Nestanak svrbeža primjećuje se već nakon par dana primjene.

Osnovne komponente Bioeliksir Dermio kreme su hajdučka trava, neven i gavez. Svaka od komponenti ciljano djeluje na uzročnike oboljenja a hidratacijom i regeneracijom dubinskih slojeva kože uspješno sanira oštećenja. Krema ima certifikate Ministarstva zdravlja Srbije, Hrvatske i FBiH.

Više informacija o Bioeliksir kremi na www.bioeliksir.ba ili na besplatni telefon 0800 800 17.

U Sarajevu se krema može kupiti u apotekama Al-Hana i Europharm, u Banjoj Luci u apotekama Biljana, Moja apoteka, u Bosanskoj Gradišci u apoteci Divna Nova, u Prnjavoru u apoteci Evropa lek, u Mostaru Lupriv, Ineli T&M, u Tuzli Europharm i u svim boljim apotekama u drugim gradovima.