Uz pomoć njuha
0

Psi bi mogli spriječiti buduće epidemije

Sarajevo-x.com
Psi i miševi trenirat će se da nanjuše ptičiju gripu i druge smrtonosne bolesti prije nego što se rašire, tvrde američki naučnici.

Glodari na malim povocima mogli bi hodati po avionima, što možda izgleda čudno, ali naučnici su već uspjeli dresirati i koristiti miševe u pronalasku mina. Krvosljednici, psi koji traže leševe i ostali psi već koriste svoje noseve za dobrobit čovječanstva, pa bi otkrivanje bolesti uz pomoć njihovog nosa bio samo slijedeći logični korak.

Voditelj projekta Bruke Kimball rekao je za "Discovery News" da se nada da će pse naučiti da identificiraju ptičiju gripu tako što će nanjušiti ptice čiji je izmet zaražen.

Navodno, izmet bolesne životinje ima drugačiji miris nego izmet zdrave životinje.

Bolesti poput gripe koja se prenosi zrakom i zoonoza su u porastu proteklih godina, pa postoji veliki interes u razvijanju dijagnostičkih alata koji koriste miris kao sredstvo za otkrivanje bolesti.

Prethodna studija koju je vodio Michael McCulloh i fondacije "Pine Street" utvrdila je da su psi bili ustanju namirisati rak kod ljudi. Psi su bili veoma uspješni, i to čak u 97 posto slučajeva.