Španski naučnici su posmatrali više od 40.000 ljudi, u periodu od 1990. do 2004. godine i povezivali njihove navike u ishrani sa zdravstvenim stanjem. Nije pronađena veza između korištenja suncokretovog i maslinovog ulja i povećanog rizika od srčanih bolesti, prenosi Telegraph
"U mediteranskim državama, gdje se najčešće koriste suncokretovo i maslinovo ulje za prženje hrane, nije pronađena veza između takve vrste hrane i rizika od srčanih bolesti", zaključili su naučnici.
Međutim, britanski naučnici upozoravaju da se studija koja obuhvata bilo koju mediteransku oblast ne može da primijeniti u ostatku Evrope, jer ljudi koji žive u priobalnom području svakako imaju zdravije navike u ishrani i jedu malo pržene hrane.
Studiju koja je izučavala istu vezu radili su naučnici u Kostariki i objavljeni su slični rezultati, međutim i njemački naučnici tvrde da to nije razlog da svakodnevno pržimo hranu.