Da li su naučnici razbili mit
0

Prženje hrane nije nezdravo

Sarajevo-x.com
Nova naučna studija objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu dokazuje da nije istina da je prženje hrane nezdravo i povezano sa bolestima srca. Prema studiji, za naše zadravlje bitnija je vrsta ulja koje koristimo od toga da li je ulje već korišteno ili nije.

Španski naučnici su posmatrali više od 40.000 ljudi, u periodu od 1990. do 2004. godine i povezivali njihove navike u ishrani sa zdravstvenim stanjem. Nije pronađena veza između korištenja suncokretovog i maslinovog ulja i povećanog rizika od srčanih bolesti, prenosi Telegraph

"U mediteranskim državama, gdje se najčešće koriste suncokretovo i maslinovo ulje za prženje hrane, nije pronađena veza između takve vrste hrane i rizika od srčanih bolesti", zaključili su naučnici.

Međutim, britanski naučnici upozoravaju da se studija koja obuhvata bilo koju mediteransku oblast ne može da primijeniti u ostatku Evrope, jer ljudi koji žive u priobalnom području svakako imaju zdravije navike u ishrani i jedu malo pržene hrane.

Studiju koja je izučavala istu vezu radili su naučnici u Kostariki i objavljeni su slični rezultati, međutim i njemački naučnici tvrde da to nije razlog da svakodnevno pržimo hranu.