Zdravlje
30

Prvi put u Velikoj Britaniji odobreno genetičko modifikovanje ljudskih embriona

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Velika Britanija izdala je danas prvu dozvolu za genetičko modifikovanje ljudskih embriona radi istraživanja o neplodnosti i pobačajima.

"Naša komisija za licence odobrila je doktorici Kathy Niakan sa Francis Crick Institute da obnovi svoja laboratorijska istraživanja, uključujući izmjenu gena embriona", saopštila je nadležna britanska agencija HFEA.

U saopštenju se napominje da je, kao i u svim ostalim istraživanjima u kojima se koriste embrioni, zabranjeno da se oni unose u žene u okviru tretmana.

Ovim je Britanija postala jedna od prvih zemalja u svijetu koja je odobrila ovu vrstu eksperimenata na ljudskim embrionima. Slična istraživanja obavljaju se u Kini.

Naučnici bi mogli da počnu rad u sljedećih nekoliko mjeseci, prenio je AFP.

Nijakanova je saopštila da planira da modifikuje embrione korištenjem tehnike "CRISPR-Cas9", koja omogućava naučnicima da unose, uklanjaju i koriguju DNK unutar ćelije.

Ovi embrioni neće postati djeca, pošto moraju biti uništeni u roku od 14 dana i mogu se koristiti samo za osnovna istraživanja.

Nijaknova planira da utvrdi koji su geni aktivni u prvim danima poslije oplodnje, kada emrbion razvija oblogu koja kasnije postaje placenta.