Zdravlje
75

Prva radionica o neželjenom djelovanju lijekova na Medicinskom fakultetu UNSA

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (CKME) organizuje prvu radionicu iz oblasti farmakovigilance u subotu, 3. decembra 2016. godine u prostorijama Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Farmakovigilanca je, prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, stručno-naučna disciplina koja obuhvata aktivnosti vezane za otkrivanje, razumijevanje, procjenu i prevenciju neželjenih dejstava lijekova, kao i drugih problema vezanih za njihovu primjenu.

Osnovni cilj radionice je podizanje znanja i svijesti o značaju prijavljivanja i praćenja sigurnosnih informacija o lijekovima. Radionica također ima namjeru da inicira dijalog o praksi farmakovigilance u BiH uz pokretanje niza sličnih aktivnosti u kojima bi se pojavljivali različiti partneri iz zdravstvenog i obrazovnog sistema. Uz koordinaciju Centra za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta UNSA kao partneri na ovom dugoročnom projektu su planirani:

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALIMS BIH), Udruženje inovativnih proizvođača lijekova Bosne i Hercegovine, klinički centri, bolnice i domovi zdravlja u BiH, te drugi medicinski fakulteti u Bosni i Hercegovini.

Bit će to prva u nizu radionica koje Centar namjerava organizovati tokom 2017. godine u zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima širom BiH u cilju unapređenja saradnje na priznavanju i bodovanju edukacije i prijave neželjenih reakcija/medicinskih pogrešaka od Ljekarske komore kao i razmatranja značaja ovih procesa u akreditacijske svrhe u zdravstvenom sistemu.