Zdravlje
0

Prva hemodijaliza u Sarajevu obavljena prije tačno 45 godina

Klix.ba
U amfiteatru "Prof. dr. Hasan Hadžijahić" Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj u Sarajevu danas je, u organizaciji Klinikaeza hemodijalizu i Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj održana radionica pod nazivom "Dijaliza u KCUS/UKC Sarajevo - 45 godina".

Hemodijaliza, ili kako se u svakodnevno govoru često kaže - dijaliza, je metoda odstranjivanja otpadnih tvari iz krvi, kao što su kalij i urea, ali i viška vode u slučaju zatajenja bubrega.

Prva hemodijaliza je na Kliničkom centru u Sarajevu obavljena davne 1970. godine.

"Danas obilježavamo 45 godina hemodijalize što je respektabilan period u kojem je naša ustanova participirala svo vrijeme. Čak i u najteže dane za vrijeme agresije na našu zemlju nije bilo prekida funkcije i naši pacijenti nisu bili životno ugroženi", kazala je prof. dr. Enra Suljić, v. d. generalnog direktora KCUS-a, dodavši kako je ova radionica dobra prilika da razmijene iskustva iz struke i unaprijede saradnju.

"Radilo se i u situacijama kada nismo imali ni struje, ni vode, a još manje potrošnog materijala, ali i tada se obavljala hemodijaliza u kontinuitetu. Naš glavni cilj je razvoj transplantacione medicine u Bosni i Hercegovini kako bi se broj dijaliznih pacijenata koji, nažalost svaki dan raste kadaveričnim transplantacijama smanjio", istaknula je prof. dr. Enra Suljić, izrazivši nadu kako će ovakvi skupovi i aktivnosti povećati svijest o neophodnosti kadaverične donacije organa.

Prof. dr. Halima Resić, šefica Klinike za hemodijalizu pojasnila je kako je prije nepostojanja hemodijalize i njene kliničke primjene na hiljade pacijenata umiralo zbog hroničnog zatajenja bubrega.

"Dijaliza se razvija posljednjih decenija, kako u stručnom dijelu, tako i unapređenjem tehnologije, tako da se kvaliteta života dijaliznih pacijenata značajno poboljšala. Mislim da smo današnjim dijalitičkim i dijagnostičkim metodama postigli zavidan uspjeh u standardima liječenja naših pacijenata. U kantonu Sarajevo je veliko povećanje broja dijaliznih pacijenata", kazala je Resić.

Pojasnila je kako je razlog ovakvog rasta broja pacijenata starosna dob pacijenata, a čini se da je prosječna starosna dob u Kantonu Sarajevo veća nego u Federaciji BiH.

"Poznato je da kod osoba starijih od 65 godina bubrežna funkcija slabi i da je to dio populacije čiji je udio u hemodijalizi najveći. Posebno je bitna prevencija kojom ćemo smanjiti broj pacijenata koji će doći na hemodijalizu, a i razvoj transplantacione medicine direktno utiče na smanjenje broja dijaliznih pacijenata", poručila je prof. dr. Halima Resić.