Zdravlje
165

Protiv stigme: Doktor psihijatrije Norman Sartorius u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci

Klix.ba
Prof. dr. Norman Sartorius, univerzitetski profesor i jedan od najistaknutijih psihijatara svoje generacije, bit će predavač u okviru promocije borbe protiv stigme sa ciljem smanjenja diskriminacije prema osobama sa mentalnim poremećajima na nivou zajednice u sklopu aktivnosti Projekta mentalnog zdravlja.

Prof. dr. Norman Sartorius, ekspert mentalnog zdravlja održat će javna predavanja u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci na temu promocije borbe protiv stigme, te smanjene diskriminacije prema osobama sa mentalnim poteškoćama na nivou zajednice.

Projekat mentalnog zdravlja podržava uspostavljanje dugoročno održivih mehanizama s ciljem smanjenja i suzbijanja stigme, diskriminacije i socijalne isključenosti lica s mentalnim poremećajima, kako bi se osiguralo pružanje jednakih prilika za sve i stvorili uslovi za unapređenje kvaliteta života ovih lica i njihovih porodica.

Projekat podržava Vlada švicarske, a sprovodi Asocijacija XY u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U sklopu planirane posjete svjetski priznati psihijatar prof. dr. Norman Sartorius održati će javna predavanja u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Uvodno predavanje na temu "Mentalno zdravlje djece i mladih u Evropi" održati će se u okviru simpozijuma "Psihijatrijski dani" 23. oktobra 2015. godine u hotelu Saraj u Sarajevu sa početkom u 9:00 sati.

Predavanje na temu "Nove smjernice u borbi protiv stigmatizacije" biti će održano u Mostaru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, 26.10. 2015. godine, sa početkom u 12.00 sati. Uvodničari predavanja će biti predstojnik katedre za psihijatriju medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Miro Klarić i pomoćnik Federalnog ministrastva zdravstva prim. dr. Goran Čerkez.

Predavanje "Nove smjernice u borbi protiv stigmatizacije" bit će održano 27.10.2015. godine, na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci sa početkom u 12.00 sati. Uvodničari predavanja su rukovodilac odsjeka za bolničku i zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS dr. Milan Latinović, šef katedre za psihijatriju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci doc. dr. Mira Spremo i Nacionalni koordinator za mentalno zdravlje RS dr. Biljana Lakić.

U okviru posjete prof. dr. Normana Sartoriusa Banjoj Luci će biti organizovan i "Doručak sa ekspertom", 27.10. 2015 godine od 08.30 do 09.30 sati, gdje će razgovarati sa specijalizantima i mladim psihijatrima iz RS.

Prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2001. godine, oko 450 miliona ljudi u svijetu pati od mentalnih poremećaja ili poremećaja ponašanja, oko 10% odraslih svakog trenutka ima, a oko 25% ih može u bilo kojem razdoblju života razviti mentalne poremećaje. Mentalni poremećaji su česti u svim zemljama svijeta i pogađaju podjednako sve ljude bez obzira na dob, spol, rod, boju kože, rasu, naciju, socio-ekonimski status i porijeklo. Od ukupnog globalnog opterećenja bolestima, 13% odnosi se na mentalne poremećaje, a očekuje se da će do 2030. godine opterećenost biti 15%. Također, osobe sa mentalnim poremećajima, zbog smanjenog imuniteta, nezdravih stilova življenja i ponašanja, nepridržavanja preporuka medicinskog tretmana i socijalnih prepreka u dobivanju tretman, imaju veći rizik da obole od fizičkih bolesti. Ekonomski i socijalni troškovi za mentalne poremećaje su veliki. Mentalni poremećaji imaju uticaj na ukupno funkcionisanje pojedinca i uzrokuju ne samo emocionalnu patnju, nego i smanjenje kvalitete života, isključenost, stigmu i diskriminaciju.

Sartorius je napustio svoj posao na Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu 1967. godine da bi se pridružio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Stekao je zvanje doktora medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1958. godine, a titulu bakalaureata psihologije stekao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. godine. Specijalizirao je u oblasti psihijatrije i neurologije 1963. godine i odbranio doktorsku disertaciju iz psihologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. godine. Nakon sticanja doktorata, Sartorius je proveo neko vrijeme na Univerzitetu u Londonu zahvaljujući stipendiji British Council-a.

Te iste godine postao je šef Međuregionalnog savjetodavnog tima za epidemiologiju mentalnih poremećaja Svjetske zdravstvene organizacije. 1977. godine imenovan je za direktora Odjela za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije i ostao je na toj poziciji do 1993. godine. Obnašao je i funkciju predsjednika Svjetskog psihijatrijskog udruženja (1993–1999) i Udruženja europskih psihijatara (1997–2001).

Sartorius je postao redovni profesor na Univerzitetu u Ženevi 1993. godine. Također je bio redovan profesor na Sveučilištu u Zagrebu i na Univerzitetu u Pragu. Penzionisao se kao redovni profesor u Ženevi i Pragu 2001. godine. Radio je i kao gostujući ili vanredni profesor na Univerzitetu u Londonu, Univerzitetu Pierre Marie Curie, Univerzitetu u Pekingu, Univerzitetu Washington u St. Louisu, Univerzitetu u New Yorku i na Univerzitetu u Beogradu.

Sartorius je član Britanskog kraljevskog društva za medicinu, član medicinskih akademija u Meksiku i Peruu, Honoris causa doktor medicine na Univerzitetu u Umeå-i i na Univerzitetu u Pragu i također je imenovan počasnim doktorom nauka od strane Univerziteta u Bath-u 1990. godine. On je također počasni član Američkog psihijatrijskog udruženja, Kraljevskog koledža psihijatara Ujedinjenog Kraljevstva, i Kraljevskog koledža psihijatara Australije i Novog Zelanda, te dopisni član Kraljevske medicinske akademije Španije i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.