Zdravlje
0

Protiv pušenja cigaretama sa zaista malo nikotina

FENA
Većina ljudi ne planira postati ovisnima o duhanu kada otpočnu pušiti cigarete. No, veliki broj njih ubrzo ustanovi da je prestati pušiti jako teško. Glavni krivac je, dakako, nikotin.

O novom pristupu odvikavanja od cigareta psihijatar i rmakolog državnog sveučilišta Kalifornije u San Francisku, dr. Neil Benowitz je kazao: "Nikotin je bez ikakve sumnje glavni krivac za ovisnost. Cigarete bez nikotina ne izazivaju ovisnost."

Dr. Benowitz nastoji pronaći način kojim bi pomogao ljudima da prestanu pušiti. Ni prva ni zadnja osoba s ovim ambicioznim planom, ali za razliku od drugih, on se odlučio koristiti novim pristupom. Kaže nam da bi cigarete s nižom dozom nikotina mogle biti važno oružje u ovoj borbi.

Problem je da vrste cigareta koje se reklamiraju kao cigarete s manje nikotina, ustvari to nisu. Pušač doduše unese nešto manje nikotina po svakoj popušenoj cigareti jer cigarete izgaraju brže, ali oni to kompenziraju uzimajući češće dimove i pušeći više cigareta.

Doktor Benowitz se zapitao što bi se dogodilo kada bi pušači koristili cigarete koje imaju uistinu manje nikotina. Bi li i onda pušili više cigareta ili bi se s vremenom navikli na manje nikotina? "U istraživanje smo uključili 20 pušača i dali im cigarete s manje nikotina. Nismo to naglo napravili. Polako smo količinu nikotina u cigaretama smanjili sa 12-15 miligrama nikotina po cigareti do 1 miligrama po cigareti. Količinu smo smanjivali svakih sedam dana."

Rezultati su pokazali da pušači nisu nastojali pušiti više cigareta i da se količina nikotina u njihovom organizmu polako smanjila. A sve se ovo dogodilo bez bilo kakvih štetnih posljedica odvikavanja.

Dr. Benowitz se nada da će zakonodavci iskoristiti ove rezultate da odluče borbu protiv pušenja usmjeriti na proizvodnju cigareta koje uistinu imaju manje nikotina.

Rezultati ove studije objavljeni su u stručnom časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.