Zdravlje
0

Protein u krvi kriv za gubitak memorije

FENA
Protein koji se akumulira u krvi najverovatnije je povezan sa gubitkom pamćenja i teškoćama pri učenju kod starijih osoba, smatraju američki naučnici čije istraživanje otvara nove mogućnosti u borbi protiv slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Ovaj molekul, nazvan B2M (Beta-2-mikroglobulin), identifikovao je tim istraživača sa Kalifornijskog Univerziteta San Franciska kao element krvi koji "negativno utiče na kognitivne funkcije i njihovu obnovu" kod odraslih osoba, navodi se u studiji, objavljenoj u časopisu Nature medicine, prenosi Tanjug.

Ustanovljeno je da su koncentracije B2M povišene u krvi starijih osoba. A to isto važi i za miševe na kojima je u okviru studije obavljeno više eksperimenata.

Tokom jednog od tih eksperimenata, ubrizgavanje doza B2M u krv ili direktno u mozak mladih miševa imalo je za posljedicu smanjenje funkcija učenja i pamćenja kao i redukciju procesa obnove neurona.

Djelovanje tog molekula, međutim, nije trajno jer 30 dana nakon ubrizgavanja, više nije bio primjetan deficit u učenju i pamćenju, što upućuje na zaključak da efekti proteina na slabljenje kognitivnih funkcija nisu bespovratni, ističe se u studiji.