Zdravlje
0

Promocija zdravlja kroz "Zdrave autobuse" u Banjoj Luci, Sarajevu i Tuzli

Klix.ba
Povodom 55 godina postojanja kompanije Hemofarm, u Banjoj Luci, Sarajevu i Tuzli saobraćali su "Zdravi autobusi" u kojima su građani imali priliku da razgovaraju sa medicinskim predstavnicima Hemofarma o važnosti prevencije, zdravom načinu života, kao i da probaju vitaminske proizvode.

"Ovom prilikom, kroz zdrave autobuse, kako smo ih nazvali, pokušavamo podići svijest ljudi o značaju očuvanja zdravlja i prevenciji bolesti. Svjesni smo svi da su pravilna ishrana, fizička aktivnost, i uopšte zdrav način života, osnovni elementi za prevenciju mnogih oboljenja i jačanje imuniteta. Dokazano je da unošenjem dovoljnih količina vitamina i minerala jačamo svoj organizam, i ujedno ga pripremamo za izazove koje nosi svako godišnje doba", rekla je magistar farmacije Davorka Kopanja iz Hemofarma.

Hemofarm Banja Luka je jedina fabrika lijekova u RS i jedan od nosilaca cjelokupne farmaceutske industrije BiH. Zapošljava oko 200 radnika, a po tehnološkim rješenjima, jedna je od najsavremenijih fabrika na ovom dijelu Balkana.

Puštena je u rad 2003. godine na 10.000 m2 proizvodnog kompleksa sa kapacitetom proizvodnje oko 650 miliona tableta godišnje. Osnivač fabrike u Banjaluci je vršački Hemofarm koji je od 2006. član njemačke STADA Grupe, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u Njemačkoj.