Velika nada za oboljele
0

Proizveden virus koji djeluje na ćelije raka

Sarajevo-x.com
Američki naučnici su proizveli virus koji, kada se ubrizga u krv, dejluje direktno na ćelije raka u tijelu, javlja BBC.

Virus napada samo tumore, a da pri tome ne oštećuje zdravo tkivo. Test je izvršen na 23 pacijenta, objavljeno je u časopisu Nature. Naučnici smatraju da bi jednog dana mogao postati jedna vrsta terapije. Eksperti za rak su rekli da ovaj virus mnogo obećava.

Korištenje virusa koji napada ćelije raka nije novi koncept, no oni su se ranije morali direktno ubrizgavati u tumor kako bi izbjegli imunološki sistem.

Naučnici su modifikovali virus vaccinia, koji je poznat po tome što se koristi za razvoj vakcine protiv boginja.

Virus nazvan JX-594 je ubrizgan u različitim dozama u krv 23 pacijenta koji boluju od raka, a koji se proširio na više organa u tijelu. Od osam pacijenata koji su primili najveću dozu, kod sedam se virus replicirao u njihovim tumorima, ali ne i u zdravom tkivu.

"Veoma smo uzbuđeni jer je ovo prvi put u historiji medicine da virusna terapija djeluje na kancerogeno tkivo nakon intravenskog ubrizgavanja u ljude. Intravensko ubrizgavanje je ključno u liječenju jer omogućava djelovanje na rak šireći se tijelom i tražeći njegove ćelije", rekao je profesor John Bell sa Univerziteta u Ottawi.

Širenje virusa je spriječilo rast tumora kod šest pacijenata, ali virus nije izliječio tumor. Pacijenti su dobili samo jednu dozu virusa, jer je test bio namijenjen ispitivanju njegove sigurnosti.

Naučnici vjeruju da bi virus mogao biti korišten za tretman kancerogenih ćelija u velikim koncentracijama.

Profesor Bell je naglasio da je ovo istraživanje još uvijek u ranoj fazi, ali je također rekao da vjeruje da će jednog dana virusi i druge biološke terapije promijeniti pristup u liječenju raka.

"Virusi koji se multipliciraju samo u ćelijama tumora izbjegavajući zdravo tkivo mnogo obećavaju u borbi sa vrstama raka koje se teško liječe. Ovo istraživanje je važno jer pokazuje da virus koji se ranije koristio za vakcinaciju protiv boginja kod miliona ljudi može biti modificiran tako da dođe do ćelija raka putem krvotoka u tijelu pacijenta. Posebno je ohrabrujuće to što su vidljivi efekti i kod vrsta tumora koji se teško liječe", rekao je britanski profesor Nick Lemoine, direktor Barts Instituta za rak.