Zdravlje
0

Program prevencije i edukacije o oralnom zdravlju osnovnoškolaca u BiH "Zubomobil" putuje i 2016.

Društveno-odgovorni projekat prevencije i edukacije o oralnom zdravlju među osnovnoškolcima u Bosni i Hercegovini, koji je sproveden u 2015. godini, je postigao izvanredne rezultate, čak i bolje od očekivanih.

Projekat je početkom prošle godine osmišljen u saradnji sa Stomatološkom komorom FBiH i Komorom doktora stomatologije RS-a, a najvažniji motiv za kreiranje cijele akcije je bila činjenica da, u Bosni i Hercegovini, nije napravljena niti jedna studija koja bi pokazala stvarno stanje oralnog zdravlja djece. Tome shodno nadležne institucije, kao ni Stomatološke komore, ne mogu poduzimati nikakve korake, planirati preventivne ili sanacijske mjere, niti razvijati strategije koje bi se odnosile na unaprijeđenje ukupne slike u ovom segmentu.

Projekat "Zubomobil" je u 2015. godini, umjesto planiranih 5000 preventivnih pregleda, imao rezultat od 7000 pregledane djece koja su, uz preglede, dobila i temeljitu edukaciju o pravilnom održavanju oralne higijene i prevenciji koja će osigurati zdrave i lijepe osmijehe. Projekat je sproveden među djecom u 3. i 4. razredima osnovnih škola, gdje je ova prevencija naročito važna, obzirom da mališani te životne dobi imaju miješanu ortodonciju, odnosno uz mliječne, već imaju i stalne zube koje je nužno redovito i pravilno njegovati.

Sudeći prema reakcijama roditelja i staratelja, kao i prosvjetnih radnika, “Zubomobil” je bio odlično isplaniran, ne samo zbog važnosti prevencije i edukacije, nego i zbog toga što je djeci u ovoj osjetljivoj dobi uklonio uvriježeni strah od stomatologa. Djeca su dobijala diplome za hrabrost i poklone, ali i zubne kartone koje su mogli odnijeti svojim stomatolozima ili pedodontima u privatnoj praksi ili javnim zdravstvenim institucijama.

"Zubomobil" je, u suštini, vesela i šarena pokretna stomatološka ordinacija, opremljena u potpunosti svim priborom koji je sterilisan kao i u svakoj sličnoj ordinaciji, i djecu asocira prije na zabavu, nego li na nešto “strašno” kao što je to, iz njihove perspektive, stomatološka stolica. Upravo je zadovoljstvo djece cijelom pričom o "Zubomobilu" i njihov sjajan odnos sa stomatolozima koji su s njima radili bio najvažniji faktor u odluci da se identičan projekat sprovede i 2016. godine.

Rezultati prošlogodišnjeg projekta su upravo u obradi i njihovo objavljivanje se očekuje u dogledno vrijeme, a svakako prije početka novog putovanja "Zubomobila" početkom naredne školske godine, i biti će odlična platforma za izradu sveobuhvatne strategije za stomatološko i oralno zdravlje u zemlji.