Zdravlje
0

Problemi zbog promjene vremenske zone uskoro će biti prošlost

Sarajevo-x.com
Pilula koja resetuje ljudski organizam bi mogla liječiti disritmiju uzrokovanu letovima kroz više vremenskih zona.

Naučnici su otkrili supstancu koja je ključna za prirodan tjelesni ritam i koja njime upravlja.

Desinhronizacija ili disritmija organizma se javlja onda kada je tijelo zbog dugih letova izbačeno iz ravnoteže. To je zapravo nemogućnost organizma da se navikne na novu vremensku zonu, što uzrokuje nesanicu, gubitak apetita i pažnje, a ponekad i depresiju.

Tim naučnika Instituta Max Planck iz Njemačke je otkrio da je hormon kortizol ključan u održavanju sinhronizacije cirkadijanog ritma, piše "Telegraph".

Otkrili su da je nivo kortizola na vrhuncu u osam sati, a zatim postepeno pada na najniži nivo između 12 i četiri sata ujutro.

Utjecanjem na nivo kortizola pomoću pilule naučnici vjeruju da mogu vratiti prirodni balans tijela i duha.

Dr. Gregor Eichele i njegov tim su objavili svoje pronalaske u magazinu "Neuron" i naveli da je lijek metirapon, koji je već dostupan u prodaji, u stanju prilagoditi nivo kortizola u tijelu miša.

"Pomjerajući vrijeme najvećeg nivoa kortizola olakšavaju se posljedice desinhronizacije organizma miša, a ta strategija možda može uspjeti i kod ljudi. Želimo napraviti pilulu koja će se uzimati dan prije polaska na putovanje", rekao je dr. Eichele.

Mary Harrington sa Koledža Smith iz Northamptona kaže da bi pilula mogla biti efikasna kod ljudi koji rade u rotirajućim smjenama, a što je povezano sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući rak dojke, moždani udar i kradiovaskularne bolesti.

Međutim, Harrington dodaje kako prije svega treba utvrditi da li je za putnike zdravije da se prilagođavaju vremenskoj zoni brže pomoću pilule ili sporije, prirodnim putem.