Naučnici potvrdili
0

Probiotici- stvarni borci za čovjekovo zdravlje

Sarajevo-x.com
Probiotski jogurti su stvarno jedan od najzdravijih prehrambenih proizvoda koje možete naći na tržištu, tvrde naučnici.

Ljekari su duže vrijeme bili skeptični oko ovih proizvoda, najviše zbog toga što termin 'dobre bakterije' nije nikad bio do kraja razjašnjen.

No, posljednja istraživanja dokazuju da probiotski jogurti i napici mogu djelovati čak kao lijek te pomoći u kontroli vaše tjelesne težine, piše Daily Mail.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, uneseni u dovoljnoj količini, blagotvorno djeluju na ljudski organizam, poboljšavajući svojstva prirodne mikroflore probavnog sistema. Probiotici su upravo zbog toga i nazvani 'dobrim bakterijama'.

Kao probiotici, najčešće se koriste bakterije mliječne kiseline iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. Riječ je o bakterijama koje su uobičajeni stanovnici ljudske želučane i crijevne mikroflore te su kao takve uključene u borbu protiv štetnih i opasnih bakterija, uzročnika raznih bolesti.

Mikroflora želuca je podložna promjenama uzrokovanim stresom, neuravnoteženom prehranom, starenjem te antibioticima koji pored loših uništavaju i dobre bakterije pa bi se one na neki način trebale obnavljati. To postižemo tako da ih u organizam unosimo vanjskim putem.

Probiotici su otporni na djelovanje želučane kiseline te zato neoštećeni mogu doći do crijeva i nastaniti se u njima.

U novim eksperimentima vršenim na laboratorijskim miševima dokazano je da probiotici pomažu u liječenju astme te različitih infekcija uključujući i opasnu listeriju.

Nedavno je i jedno istraživanje u Francuskoj pokazalo da probiotici djeluju antiseptično kod upale pluća te liječe i simptome nekih alergija. Također, djeca i odrasli koji u ishrani koriste probiotske preparate imaju manju prosječnu težinu.

Kod kupovine ovih proizvoda treba pripaziti na sadržaj šećera (neki voćni probiotski jogurti sadrže veliku količinu šećera), te da napici sadrže obje 'dobre bakterije' u količini od najmanje deset miliona bakterija.

Kvalitetniji proizvodi na ambalaži uvijek imaju naznačenu količinu bakterija, dodaju stručnjaci.