Zdravlje
0

Prljave ruke čest uzrok širenja infekcija u bolnicama

FENA
Samo jedan ljekar, sestra ili medicinski tehničar prljavih ruku može da pokvari trud čitave bolnice, u kojoj ostalo osoblje brižljivo pere ruke da bi spriječilo širenje infekcije, upozoravaju stručnjaci francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM).

Matematički modeli koje su u vezi s ovim problemom napravili stručnjaci pomenutog instituta, mogu da objasne kako je došlo do nekih velikih zaraza u zdravstvenim ustanovama širom sveta, prenosi Reuters.

Pacijenti po bolnicama sve češće bivaju zaraženi MRSA superbakterijom (jednom vrstom stafilokoke otpornom na "meticilin"), a osoblje koje ne pere ruke često bi moglo da se krivi za te tzv. "nozokomijske infekcije".

Za liječenje takvih infekcija potrebne su milijarde dolara, a na desetine hiljada pacijenata od njih umire svake godine.

Lora Temim i njen tim sa INSERM-a su došli do zaključka da jedan tzv. "superzarazivač" među osobljem, koji ne pere ruke a cirkuliše po bolnici, pružajući pomoć mnogim bolesnicima, može znatno da poveća učestalost nozokomijskih infekcija.

Utvrđeno je da svaki takav radiolog, fizioterapeut ili neki drugi zdravstveni radnik, koji se intenzivnije kreće po bolnici, može da izazove stopu infekcije koja dostiže 23 odsto one koju izazivaju svi ostali zaposleni u toj ustanovi koji ne peru ruke.

Naime, osoba neopranih ruku koja se po prirodi posla kreće po bolnici, izaziva tri puta više slučajeva zaraze nego, naprimjer, medicinska sestra koja je vezana za samo jedno odjeljenje.