Zdravlje
0

Previše i premalo sna nije dobro za zdravlje

Sarajevo-x.com
Ljudi koji spavaju manje od šest sati tokom noći ili više od devet imaju veće šanse da se udebljaju, prema novoj studiji kojom je utvrđena direktna veza između spavanja i velikih stomaka.

Istraživanje je takođe pokazalo vezu između onih koji spavaju nedovoljno i pušenja, manje fizičke aktivnosti i većeg unosa alkohola u organizam.

"Podaci su pokazali da je sve to povezano, kraće ili duže spavanje od optimalnog nije dobro," rekao je doktor Ron Kramer, istraživač iz Colorada.

Studija koja je juče objavljena provedena je na 87.000 odraslih Amerikanaca od 2004. do 2006. godine u okviru National Center for Health Statistics, prenosi AP.

Nije utvrđeno može li, naprimjer, pušenje prouzrokovati nesanicu ili nesanica potiče na konzumiranje cigareta. Takođe nije utvrđen uticaj drugih faktora kao što je depresija koja može prouzrokovati nedostatak apetita, pušenje, nesanicu i mnoge druge probleme.

Oko 33 posto ispitanika koji spavaju manje od šest sati imaju problema sa težinom, a 26 posto pretilih spava više od devet sati. Oni čije je spavanje u granicama normale su najmršaviji, a tek 22 posto njih ima višak kilograma.

Kad je u pitanju alkohol, oni koji spavaju najmanje su najveći konzumenti alkohola. Na drugoj strani, skoro pola ispitanika koji spavaju devet sati ili više svake noći, fizički su neaktivni u toku svog slobodnog vremena. Takođe, oni koji spavaju devet sati i više mogu imati opasne probleme sa zdravljem koje mogu otežati vježbanje.