Natrij dovodi do srčanog udara
44

Pretjerana upotreba soli izaziva 2,3 miliona smrti godišnje

Klix.ba
Konzumiranje pretjeranih količina soli izaziva oko 2,3 miliona smrti godišnje, više i od konzumiranja zašećerenih pića.

Oko 15 posto smrti od srčanih udara i srčanih bolesti u cijelom svijetu uzrokovano je konzumiranje pretjeranih količina soli, pokazalo je istraživanje Američke kardiološke asocijacije.

U posljednjoj studiji, naučnici sa Harvarda su otkrili kako su zašećerena pića uzrok 180 hiljada smrti godišnje, ali su otkrića vezana za so mnogo više zabrinjavajuća.

"Nacionalne i svjetske zdravstvene javne mjere, poput sveobuhvatnog smanjenja natrija, mogle bi spasiti milione života. Natrij je puno veći problem od zašećerenih pića, jer se nalazi u svemu", kaže vođa studije i vanredni profesor medicine na Harvardu, Dariush Mozaffarian.

Istraživači su anketirali 247 odraslih osoba koje su konzumirale natrij, klasificiranih prema dobi, spolu, regionu i državi, u periodu između 1990. i 2010. godine. U istraživanju je sudjelovalo 488 naučnika iz 303 institucije iz 50 država širom svijeta.

Gotovo milion smrti, 40 posto od ukupnog broja, bile su prerane i kod ljudi mlađih od 69 godina.

Oko 60 posto smrtnih slučajeva odnosi se na muškarce, a 40 posto na žene. Srčani udar uzrok je 42 posto smrti, a 84 posto svih smrti izazvanih konzumiranjem pretjeranih količina natrija dešava se u zemljama sa niskim i srednjim primanjima.