Sve izraženiji zdravstveni problem
40

Pretila djeca imaju više problema u savladavanju školskog gradiva

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Djeca koja su pretila, osim što imaju veći rizik da obole od astme ili dijabetesa, također imaju i više problema u savladavanju školskog gradiva.

Istraživači sa tri američka univerziteta su otkrili da su djeca koja su bila pretila u dobi od tri do devet godina bila lošija na testovima iz matematike u školi u odnosu na svoje vitke vršnjake. U istraživanju se navodi i to da pretilost kod djece dugorošno nanosi štetu i njihovom kasnijem uspjehu u karijeri.

"Naše istraživanje je pokazalo da pretilost kod djece u ranim godinama školovanja, a posebno u nešto kasnijoj dobi, može naštetiti socijalnoj i emocionalnoj dobrbiti djece", kaže vođa istraživanja Sara Gable sa Univerziteta Missouri u Kolumbiji.

Timovi sa Univerziteta Missauri, Univerziteta Kalifornija iz Los Angelesa i Univerziteta Vermont, proveli su istraživanje na uzorku od 6.250 djece koju su pratili od vremena kada su kenuli u vrtić, u dobi od tri godine, pa sve do školskih dana, odnosno do njihove devete godine.

U poređenju sa djecom koja nikada nisu imala višak kilograma, ona pretila su na prvim testovima iz matematike bila lošija. Također je otkriveno da su pretile djevojčice imale slabije socijalne vještine.

Istraživači tvrde da se loš rezultat na testovima iz matematike kod pretile djece može objasniti time što su ona bila tužnija, uznemirena i osjećala su se usamljenijom, piše časopis Child Development.

Pretilost kod djece, ali i kod odraslih je rastući problem u svim zapadnim zemljama. Procjenjuje se da pretili ljudi zbog češćeg obolijevanja zdravstvo zapadnih zemalja godišnje koštaju ogromne svote novca.