Savjet ljekara
0

Prepoznajte simptome toplotnog udara na vrijeme

Sarajevo-x.com
Visoke temperature i povećana vlažnost zraka mogu prouzrokovati zdravstvene smetnje koje ne treba potcijeniti, a njima najčešće budu pogođene starije osobe i djeca.

Kada se temperatura tijela poveća, a njegova sposobnost da se rashladi "isključi", može doći do toplotnog udara. Ukoliko se na simptome toplotnog udara ne reaguje na vrijeme, on može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, piše talijanski "Corriere della Sera".

Simptomi koji vam mogu pomoći da toplotni udar prepoznate na vrijeme su grčevi, slabost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, a ponekad i povraćanje. Zatim, na toplotni udar mogu ukazivati pretjerano znojenje, nejasan govor, nesvjestica, znojenje dlanova, te rumeno ili blijedo lice.

Ako osjetite neki od ovih simptoma, pijte puno tekućine, navlažite glavu i tijelo i pokušajte se ohladiti koliko god je to moguće. Ukoliko ništa ne pomogne, obavezno se javite ljekaru.

Toplotni udar je posebno opasan za djecu, starije osobe, osobe sa prekomjerenom tjelesnom težinom, invalide i osobe koje konzumiraju lijekove.