Prirodno je najbolje
0

Preparate za zdravu kožu napravite u kuhinji

Sarajevo-x.com
Zašto kupovati skupe kozmetičke proizvode ako isti efekat možete postići preparatima koje sami osmislite u vlastitoj kuhinji? Potrebno je samo poznavati za šta je koristan koji sastojak i vaša koža će zasjati. Dakle, odmaknite se od hemikalija i pustite prirodi da vodi glavnu riječ.

Za blještavu kožu

Maska za lice od bjelanjaka pomiješanih sa medom uklanja nečistoće sa lica i dok bjelanjak zateže kožu, med joj daje neophodnu vlažnost. Nanesite ovu kombinaciju na lice jednom sedmično i imat ćete zdraviju kožu.

Miks zobi, meda, jogurta i bademovog ulja također je odličan za čišćenje kože. Nanesite ga na lice, zadržite pet minuta i onda saperite mlakom vodom. Sličan efekat postiže se i krastavcem, koji je prirodni čistač. Pomiješajte njegov sok sa mlijekom i tom smjesom čistite lice umjesto tonikom iz bočice.

Za masnu kožu

Riješite se masnog odsjaja na koži mješavinom grožđa, limunovog soka i bjelanjka. Ostavite je na licu 20 minuta i saperite toplom vodom. Limun čisti kožu, a bjelanjak je zateže.

Limun možete isjeći na komade i utrljati na lice. Neka tako stoji oko 20 minuta, pa ga potom saperite hladnom vodom. Osjetit ćete trenutno osvježenje.

Masku možete pripremiti i od komadića tikve u kombinaciji sa mlijekom. Ostavite to na licu pola sata i uvidjet ćete da je masnoća potpuno nestala.

Za mitesere

Ako na licu imate neugledne tamne tačkice, napravite mješavinu od pola kašičice limunovog soka i glicerina, te ga nanesite na mjesta sa miteserima. Ako ovu mješavinu budete redovno koristili, miteseri se neće vraćati na vaše lice.

Za akne

Nanesite na lice smjesu napravljenu od istucanih listova mente i zobi. To će umanjiti bubuljice. Mješavinu ostavite nek stoji 20 minuta, pa potom sperite toplom vodom.

Druga opcija je maska od izdrobljenog bijelog luka. Sok koji otpusti nanosite na kožu svakodnevno kako biste smanjili prištiće.

Ovi kućno spravljeni preparati pomoći će da vaša koža bude zdravija i da zabljesnete.