Zdravlje
0

Prenosni skener grudi će omogućiti hiljadama žena da se testiraju kod kuće

Sarajevo-x.com
Inovativni radikalni prenosni skener grudi će uskoro omogućiti ženama da pregledaju grudi iz svojih domova, piše "Daily Mail".

Uređaj koji je izumio profesor Zhipeng Wu sa Univerziteta u Manchesteru se koristi radio talasima poput onih u mikrovalnoj pećnici, kako bi skenirao tkivo u potrazi za sumnjivim kvržicama, odnosno izraslinama.

Uređaj je oblikovan tako da može prekriti grudnjak, a također posjeduje i ekran koji automatski identifikuje sumnjivo tkivo i označava ga crvenim tačkicama. Skeneri se mogu staviti preko grudnjaka. Tečni gel koji se koristi za ultrazvuk nije potrebno nanositi.

Za razliku od mamografije, uređaj je veoma tačan i za žene koje imaju manje od pedeset godina.

Profesor Wu vjeruje da će mali i prenosivi skeneri biti korišteni kod kuće i omogućiti ženama koje su u rizičnoj grupi da redovno provjeravaju svoje grudi, što će značajno smanjiti redove u bolnicama.

Uređaj bi mogao također dramatično poboljšati praćenje i liječenje tumora u zemljama koje su u razvoju.

"Ovaj prenosivi sistem ženama omogućava da u nekoliko sekundi skeniraju svoje grudi. Drugi sistemi zahtijevaju korištenje gela, dok se skeniranje novim uređajem može obaviti nanoseći ulje, mlijeko ili vodu, a čak se može uraditi i preko grudnjaka. Još uvijek je potrebno uraditi dodatna istraživanja, ali sistem i sada ima veliki potencijal da dovede do novog načina dijagnosticiranja tumora dojki. Ovo predstavlja veliko olakšanje i korist ženama, kako u razvijenim, tako i u zemljama koje su u razvoju", rekao je profesor Wu.

Skener ima senzore rasprostranjene po cijeloj svojoj površini koji mogu snimiti fotografije iz trideset različitih uglova svake sekunde.

Istina, skener ne razlikuje benigne tumore od malignih, što znači da pacijentice trebaju otići u bolnicu na detaljnije preglede ukoliko pomoću svog skenera otkriju sumnjivo tkivo.

Danas se rak dojke otkriva mamografijom koja zadovoljavajuće funkcioniše kod žena starijih od pedeset godina sa preciznošću od 95%.

Mamografija je mnogo manje precizna kod mlađih žena i iznosi oko 60%, ali novi uređaj nema taj problem.

Vezani članci