Zdravlje
9

Prehlada: Topla jakna vam neće nužno pomoći, sve zavisi od vašeg tijela

Klix.ba
Prehladiti se samo zato jer je napolju hladno odavno je odbačeno kao neosnovani mit, ali zašto i dalje mislimo da ćemo ostati zdravi ako obučemo "još jedan džemper"?

Kao što je svima poznato, rhinovirus, uzročnik prehlade, brže se množi kada je u hladnom okruženju. Što je temperatura niža to je slabiji odgovor našeg imunološkog sistema, tvrde stručnjaci iz američke akadamije nauka.

Temperatura u našim plućima regulisana je na oko 37 stepeni, dok je temperatura u nosnoj šupljini uvijek između 33 i 35 stepeni. Ranija istraživanja pokazala su da se rhinovirus lakše razmnožava u hladnijem okruženju nosne šupljine nego u plućima. Ipak, to je istraživanje bazirano na odnos temperature i virusa, a ne na odnos temperature i imunog sistema.

Naučnik sa Univerziteta Yale Akiko Iwasaki je zajedno sa kolegama htio saznati da li razlike u reakciji imunološkog sistema uzrokovane različitim temperaturama mogu pomoći rhinovirusu bolje razmnožavanje u nosu nego u plućima.

Nakon eksperimenta gdje je rhinovirus izložen ćelijama iz disajnih puteva miša, naučnici su zaključili da se rhinovirus teže širi na visokim temperaturama pri kojima naš imunološki sistem nije oslabljen kao u slučaju snižene temperature.

Ipak, naučnici ističu da se virus dobro razmnožavao i na visokim temperaturama pod uslovom da je imunološki sistem miša bio oslabljen.

"Nije bitno kako virus reaguje na temperaturu, već kako na temperaturu reaguje domaćin, odnosno njegov imunološki sistem", rekao je Iwasaki.