Zdravlje
0

Predebeli ljudi imaju veći rizik od raka

Sarajevo-x.com
Ako ste predebeli ili čak malo pretili povećavate svoj rizik da obolite od nekoliko vrsta raka. Doktori već dugo sumnjaju da postoji veza između povećanja težine i određenih vrsta raka, uključujući rak grudi i debelog crijeva, prenosi Associated Press.

Nova studija koja je u petak objavljena u žurnalu Lancer, sugerira da bi pretilost mogla biti uzrok raka jednjaka, tiroidne žlijezde, bubrega i maternice između ostalog.

Dok studija sugeriše da postoji veza, sa druge strane ne postoji pravi dokaz da debljina uzrokuje rak.

Istraživači su sakupili podatke iz 114 studija i uzeli u razmatranje više vrsta raka i više tipova stanovništva u odnosu na prošla istraživanja.

Istraživanje je pokrilo više od 280.000 slučajeva iz Sjeverne Amerike, Evrope, Australije i Azije.

Subjekti koji su bili i pretili i normalne težine praćeni su u rasponu od 9 do 15 godina, a istraživači su pratili njihov indeks tjelesne mase.

Kod muškaraca, dobitak na težini od 14 kilograma, povećao je rizik od raka jednjaka za 52 posto, tiroidnog raka za 33 posto, te bubrežnog i raka debelog crijeva.

Kod žena je povećanje težine za 13 kilograma povećalo rizik za dobivanje raka maternice za skoro 60 posto, jednjaka za 51 posto, a bubrega za 34 posto.