Zdravlje
0

Pravila u ishrani za efikasnije mršanje

Sarajevo-x.com
Odgovarajuća dijeta i dobar plan ishrane nisu dovoljni za uspješno mršanje i nestajanje kilograma. Prije nego počnete sa gubljenjem suvišne kilaže, potrebno je poznavati određena pravila i pridržavati se njih kako bi gladovanje bilo produktivno.

1. Planirajte svoje obroke i međuobroke. Svakodnevno morate pripremati i tačno određivati porciju hrane koju ćete jesti. Tako ćete svoj organizam navići na određenu količinu hrane, a ako sami kuhate, uvijek tačno znate šta unosite u sebe.

2. Prva sedmica dijete je najteža, tako da se morate čuvati svih masnih i ukusnih iskušenja. Najbolji način da izdržite sa zdravom ishranom jeste da izbjegavate restorane i brzu hranu. Budite jaki i nemojte posustajati. Ovo pravilo ima i dodatne pogodnosti. Uštedjet ćete i nešto novca.

3. Nemojte gledati televiziju dok jedete. Mnogi ljudi uživaju upravo u tome, ali dok gledate svoju omiljenu emisiju ne možete se skoncentrisati na hranu koju unosite. Tako da nekontrolisano jedete. Neka vrijeme ručka bude dio dana kada ćete se posvetiti ishrani u kojoj ćete uživati.

4. Nikada nemojte jesti stojeći jer nećete osjetiti trenutak kada ste zadovoljili svoju glad i kada je vrijeme da prestanete sa jelom. Neka obrok bude poseban ritual u kojem ćete uživati – od kuhanja pa sve do konzumacije.

5. Sporo žvačite i osjetite u potpunosti hranu koju jedete. Brže ćete se zasititi i bolje ćete uživati u obroku.