Naučnici upozoravaju
0

Praćenje utakmica može izazvati srčani udar

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Californiji poručuju svim strastvenim zaljubljenicima u fudbal da budu oprezni i suzdrže se naglih promjena raspoloženja kada njihov tim gubi, jer lako mogu dobiti srčani napad, javlja Reuters.

Radeći istraživanja na osnovu podataka smrtnosti tokom održavanja Super Bowla u Sjedinjenim Američkim Državama, naučnici su došli do podatka da ogroman broj strastvenih navijača doživi srčani udar ili opasno naruši svoje zdravlje gledajući utakmicu u kojoj tim za koji navijaju gubi.

„Emocionalni stres koji doživljavaju navijači gledajući utakmice u kojima ekipa za koju navijaju gubi može ozbiljno narušiti njihovo zdravlje, uzrokovati kardiovaskularnu bolest ili čak izazvati srčani napad opasan po život“, kazao je Robert Kloner, profesor medicine na Univerzitetu u Južnoj Californiji, dodajući da pobjeda tima strastvenog navijača ima obrnuti utjecaj.

Kloner savjetuje svim fanovima najvažnije sporedne stvari na svijetu, da se ukoliko imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, prije njima važne utakmice, konsultuju s liječnikom. Lijekovi poput aspirina, ili neke druge tablete za smirenje, kao i vježbe dubokog disanja mogu pomoći pri opuštanju i time se smanjuje rizik od narušavanja zdravlja tokom gledanja igre tima za koji navijate.

Nedavna studija njemačkih naučnika je također pokazala da se za vrijeme odigravanja velikih utakmica broj smrtnosti poveća i na tragu toga američki naučnici su odlučili istražiti ovu 'pojavu'.

Tokom istraživanja korišteni su podaci o broju smrtnosti, uzrokovanoj kardiovaskularnim bolestima, za vrijeme održavanja Siper Bowla 1980. godine kada su Ramsi izgubili od Pittsburgha, te podaci iz 1984. kada su Raidersi nadigrali Washington Redskinse.

Analizirajući podatke o stopi smrtnosti u Los Angelesu na dan održavanja pomenutih utakmica i dvije sedmice nakon toga, naučnici su došli do podatka da je stopa smrtnosti od posljedica srčanog udara bila povećana za 22 procenta, a povećana je bila i ukupna smrtnost u odnosu na kontrolnu godinu, za čak 17 procenata.

Nasuprot tome, studija je pokazala da je stopa smrtnosti u Los Angelesu za 6 procenata smanjena u godini kada je njihov omiljeni klub, Raiders, osvajao pobjedu za pobjedom.

„Poraz omiljenog kluba ima jak utjecaj na zdravlje obožavatelja i može proizvesti ozbiljne zdravstvene probleme, ali isto tako i pobjeda ima utjecaj, ali svakako pozitivan. Ne kažem da ljudi kod kojih postoji rizik od kardiovaskularnih bolesti ne trebaju gledati utakmice svog omiljenog tima, ali u svakom slučaju prije nego što njihova momčad zaigra oni moraju popiti lijek za smirenje, kako bi umanjili stres“, kazao je Kloner.