Zdravlje
0

Pozitivne i negativne misli usko povezane u mozgu

Klix.ba
Sposobnosti da budete pozitivni ili negativni su usko povezane u mozgu, pokazuje posljednje istraživanje. Jason Moser, vodeći istraživač i asistent profesora psihologije, kaže da je ovo prvi put da je pronađen marker u mozgu koji jasno razdvaja negativne misli od pozitivnih.

U istraživanju je učestvovala 71 žena, a svakoj su pokazane fotografije i grafički prikazi. Od njih je, zatim, traženo da sve gledaju u pozitivnom kontekstu dok im se snima aktivnost mozga.

Naprimjer, učesnicama istraživanja je prikazan maskirani čovjek koji drži nož na vratu druge žene i zatim im je rečeno da je jedan od mogućih scenarija da se žena oslobodi i pobjegne.

Učesnice su ispitivane prije istraživanja da bi se utvrdilo koja od njih teži pozitivnim, a koja negativnim mislima. Istraživanje je pokazalo da je mozak učesnica sa pozitivnim mislima bio manje aktivan od učesnica koje su bile zabrinute tokom eksperimenta.

“Ovo nam govori da im je zaista teško staviti u pozitivan kontekst ovakve situacije i to je ustvari dovelo do pojačanja negativnih emocija”, rekao je Moser.

Istraživanje se fokusiralo na žene, jer one, za razliku od muškaraca, dva puta više obolijevaju od anksioznosti.