Savjet uposlenicima
0

Poželjne česte kratke pauze na poslu

FENA
Redovne kratke pauze mogu pomoći u smanjenju velikog rizika za zdravlje koji je posljedica dugog sjedenja.

Novo istraživanje ukazuje da će češće kratke pauze koje uključuju ustajanje od stola sačuvati liniju i zdravlje srca, pri čemu su korisne i pauze koje traju minut i uključuju tek ustajanje, malo kretanja po prostoriji i penjanje po nekoliko stepenica.

Istraživanje koje je objavljeno u novom broju žurnala Evropsko srce (The European Heart) dodatno potvrđuje da je sjedenje izrazito štetno za zdravlje, jer zaposleni koji dugo sjede imaju širi obim struka i niži nivo dobrog HDL holesterola.

Vođa istraživanja Genevieve Healy s Univerziteta Queensland u Australiji kaže da je istraživanje pokazalo da čak i male promjene mogu pomoći u smanjenju zdravstvenih rizika, kao i da redovne pauze mogu biti vrlo lako uvrštene u poslovni raspored bez utjecaja na produktivnost.

U skladu s tim, stručnjaci predlažu aktivnosti među kojima su pijenje dvije čaše vode odmah po dolasku na posao, što će utjecati na to da osoba odšeta do toaleta, ustajanje tokom telefoniranja, održavanje sastanaka stojeći za pultom, korištenje stepenica umjesto lifta, stavljanje korpe za smeće na mjesto do kojeg se mora prošetati.