Zdravlje
0

Povećavaju se dokazi o utjecaju Zika virusa na trudnice

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Istraživači kažu da virus Zika može biti povezan s teškim ishodima trudnoće, naškoditi razvoju bebe, kao i da može stvoriti prijetnje u bilo kojoj fazi trudnoće.

Preliminarni rezultati prve studije praćenja trudnica u Brazilu od vremena kada su bile zaražene virusom, ne dokazuju da je Zika kriv. Međutim, posebna laboratorijska istraživanja pokazuju da Zika uzrokuje ozbiljne defekte kod novorođenčadi, tzv. mikrocefaliju - bebe rođene s abnormalno malim glavama.

"To je mnogo više od mikrocefalije", rekao je dr. Karin Nielsen s Univerziteta u Los Angelesu, koji je vodio zajedničku studiju o trudnoći s kolegama na Fiocruz institutu u Brazilu.

Virus komarca, koji se širi u Latinskoj Americi i na Karibima, obično izaziva samo blage simptome i to kod odraslih osoba. Ali se "alarm upalio" kada su brazilski zdravstveni zvaničnici prijavili očigledno porast beba rođenih s mikrocefalijom, što je signaliziralo da se njihov mozak ne razvija kako treba.

U izvještajima su dokumentirani tragovi virusa Zika u mozgu beba koje su umrle ubrzo nakon rođenja.

Studija iz Brazila nudi nešto detaljnije praćenje trudnoće. Do sada je obuhvatila 88 zdravih trudnica koje su tražile nadzor ljekara na klinici u Rio de Janeiru u strahu od Zika virusa. Testovi su pokazali da su 72 trudnice zaražene virusom.

Ultrazvukom su također ustanovljene abnormalnosti kod 12 inficiranih žena ili 29 posto. Otkrivena su dva fetusa koja su umrla u maternici, potom jedan problem s posteljicom i jedan slučaj hitnog carskog reza zbog niske amnionske tekućine.