Operacija ili srčani udar
0

Posljednja šansa 445 kg teškog Britanca

Sarajevo-x.com
Bivši inžinjer i jedan od najdebljih ljudi na svijetu, Paul Mason iz Ipswicha, mogao bi umrijeti u samo nekoliko sedmica, ako se hitno ne podvrgne operaciji.

Doktori imaju novi problem - kako 48-godišnjeg Masona sa preko 440 kg iznijeti iz njegove kuće u posebnu medicinsku jedinicu.

Prema pisanju britanskih medija, prvo su uklonili jedan od prozora, ali su onda ustanovili da im je potreban helikopter ne bi li ga pomakli sa kreveta i prebacili u bolnicu, gdje će mu biti urađena operacija smanjenja želuca.

U prethodnom pokušaju prebacivanja, koji se dogodio 2002. godine, šest vatrogasaca nije bilo dovoljno da ga prebaci s kreveta na kojem provodi najviše vremena dok dnevno unese 20.000 kalorija u organizam.

Ian Campbell, direktor organizacije Weight Concern ističe kako je Masonov život u opasnosti i da svake minute može doživjeti kobni srčani udar.

"Statistički, operacija je najefektivniji tretman za debljinu koji imamo. U prosjeku smanji težinu za trećinu, što značajno utječe na krvni pritisak, holesterol i dijabetes", objašnjava Campbell i vjeruje da doktori nikad ranije nisu imali priliku operisati nekog tako velikog kao što je Paul Mason. "Jednostavno, to je riskantno. Rizik od smrti je značajan ali i šanse da izgubi mnogo kilograma".

Njegova ishrana, dodaje, više nikad neće biti ista. Trebat će mu posebna pomoć kako bi se navikao na unošenje laganijih i manjih obroka.

Mason nije želio razgovarati o tome, ali je u ranijim izjavama medijima izjavio kako se udebljao, a da to nije ni uvidio.

"To je kao alkohol za alkoholičare", opisao je svoju ovisnost o hrani Britanac koji više nije u stanju hodati, te se koristi električnim invalidskim kolicima.