Napori zdravstva uzaludni
0

Posljedice pasivnog pušenja sve opasnije

Sarajevo-x.com
Velika američka studija potvrdila je strahove ljekara i drugih zdravstvenih radnika koji godinama uporno tvrde da su posljedice pasivnog pušenja sve opasnije.

Istraživanje objavljeno u novom broju američkog magazina Nicotine and Tobacco Research pokazalo je da 57 posto zaposlenih Njujorčana ima povišen nivo kotinina, nusprodukta nikotina u krvi.

Ovi postotci, smatraju stručnjaci, nisu dobra vijest ako se uzme u obzir da su posljednjih godina u razvijenim zemljama uloženi veliki napori da se nepušači zaštite od duhanskog dima.

Pasivni pušači dokazano imaju više zdravstvenih problema uzrokovanih pušenjem nego što ih imaju pušači. Pasivni pušači češće obolijevaju od raka ili srčanih bolesti uzrokovanih udisanjem duhanskog dima, a pasivno pušenje najviše pkodi najmlađima.

Ukoliko dijete odrasta uz osobe koje puše ono je, također, pasivni pušač. Ono može često osjećati različite poteškoće, glavobolju, kašalj, iritacije očiju i mučninu. Ako je dijete izloženo nikotinu od najranijeg djetinjstva postoji gotovo dvostruko veća opasnost od pojave astme ili bronhitisa u diječijoj dobi, te raka pluća u budućnosti nego kod ostale djece.

Od ranije je poznato i da žene koje konzumiraju cigarete povećavaju rizik od komplikacija u toku trudnoće, a i zdravlje njihovih potomaka češće biva ugroženo. Ipak, ono što je manje poznato je kolika je stvarna opasnost od pasivnog pušenja.

Jedno istraživanje provedeno na preko 4.800 žena pokazalo je da su one koje su rasle pored roditelja-pušača češće imale poteškoće sa začećem. U prosjeku su jednu godinu duže pokušavale ostati trudne.