Zdravlje
0

Porodična terapija u borbi protiv bulimije

Sarajevo-x.com
Studija rađena na Univerzitetu u Chicagu pokazala je da je prilikom liječenja od bulimije, pogotovo kod tinejdžera, mnogo efikasnija terapija u kojoj učestvuje cijela porodica. Do sada bila je uobičajena individualna terapija.

Tim stručnjaka sa dr. Danielom le Grangeom na čelu, pokušao je iznaći nove i efikasnije metode liječenja adolescenata koji pate od bulimije. Prilikom istraživanja, stručnjaci su otkrili da je terapija koja uključuje i porodicu oboljelog mnogo efikasnija od individualnih sesija.

Naime, 41% pacijenata, u čijem je liječenju učestvovala i porodica, ustrajalo na putu ka oporavku. Ovaj procent je značajan ukoliko se uporedi sa procentom od 18% onih koji se liječe individualno i koji su dugoročno uspjeli živjeti bez bulimije.

Čak šest mjeseci poslije, 29% pacijenata koji su se liječili uz aktivnu podršku porodice uspjeli su apstinirati u donosu na 10% pacijenata koji su se liječili individualno i koji se nisu vratili bulimiji.

"Ovo je veliki napredak. Tako mi je drago što smo pronašli način kako da efikasnije liječimo pacijente", kazao je dr. Daniel le Grange za Reuters.