Zdravlje
6

Poremećena funkcija čula mirisa i 10 godina ranije ukazuje na prisustvo Alzheimerove bolesti

Klix.ba
Gubitak ili smanjenje funkcije čula mirisa kod ljudi mogao bi biti rani znak Alzheimerove bolesti, pokazala su nova istraživanja, a naučnici sa univerziteta u SAD-u razvili su metode procjene rizika nastanka oboljenja na osnovu sposobnosti prepoznavanja i ocjenjivanja intenziteta mirisa.

Ovaj put je istraživanje poremećaja funkcije čula mirisa kao jednog od simptoma nekog oboljenja zaista dalo rezultate.

Jedan od autora istraživanja doktor Mark Albers iz bolnice u Masachusettsu kazao je kako postoji mogućnost prepoznavanja Alzheimerove bolesti čak i decenijama prije njenog razvijanja kod pacijenta, jednostavno na osnovu poremećene funkcije čula mirisa.

Postaje sve jasnije kako neurodegeneracije u organizmu povezane s Alzheimerovom bolesti počinju i 10 godina prije gubitka pamćenja. Studija je uključila 183 pacijenta sa velikim rizikom od nastanka ove bolesti, a oni koji su bili u ranoj fazi bolesti pokazivali su manju mogućnost prepoznavanja i ocjenjivanja intenziteta mirisa, piše Independent.

"Poznato je kako su rano otkrivanje i intervencije u početnom stadiju bolesti od ključnog značaja za učinkovitu terapeutsku strategiju u borbi protiv bilo koje bolesti, u ovom slučaju Alzheimera. Ukoliko se ovi rezultati pokažu kao legitimni, to bi pomoglo u biranju kandidata za nove terapije u cilju preveniranja daljnjeg razvoja simptoma ove tragične bolesti", rekao je Albers.