Zdravlje
12

Poput vremenske prognoze: Eksperti žele napraviti "prognozu bola" za osobe koje boluju od artritisa

Klix.ba
Ljekari istražuju da li vremenske prilike zaista utječu na naše zdravlje i bol u tijelu. Pacijenti s hroničnim stanjima poput artritisa često javljaju kako im se simptomi pogoršavaju kada je kišovito ili hladno, kažu eksperti.

Sada s ljekari zatražili od hiljade pacijenata koji pate od ovakvih stanja da učestvuju u istraživanju putem mobitela. Nadaju se da će ove informacije poslužiti za pravljenje "prognoze bolova", nešto poput vremenske prognoze i bioprognoze koju imamo svaki dan.

Reumatolog i klinički ljekar Will Dixon kazao je kako traže od pacijenata da skinu mobilnu aplikaciju na kojoj mogu ubilježiti svoje simptome svaku noć, za što je potrebno manje od minute.

"GPS na njihovim telefonima automatski će prikupiti podatke o vremenskim prilikama tokom tog dana i svi podaci će se analizirati. Ako razumijemo vezu između vremenskih uvjeta i bolova onda se nadamo da ćemo te bolove uspjeti predvidjeti", rekao je dr. Dixon.

Ljekari smatraju da bi s takvom prognozom pacijenti mogli bolje planirati svoj dan i imati bolji život jer bi se mogli pripremiti i uzeti lijekove prije nego bolovi počnu.

"Jedna od pet osoba starija od 50 godina ima osteoartritis u koljenima. To uzrokuje grč u koljenu i bol koja onemogućava da hodate normalno. Loš dan može ograničiti vaše aktivnosti, a s ovom aplikacijom možete drugačije isplanirati. Ukoliko se loše vrijeme predviđa u utorak, onda možete odgoditi šoping i slično", rekao je Dixon.

Pacijenti s artritisom vesele se ovoj aplikaciji kazavši kako bi im to omogućilo da upravljaju svojim aktivnostima i životom bolje.

"Naprimjer, ne bih zakazivao sastanke za taj dan i ne bih puno putovao", kazao je jedan pacijent.

Istraživački tim prikupljat će podatke tokom 2016. godine i nadaju se da će imati zaključak u 2017. godini. U istraživanju mogu učestvovati sve osobe koje su starije od 17 godina iz Velike Britanije, a bolu od artritisa.