Asocijacija psihologa SAD
0

Pokušaji promjene seksualne orijentacije štetni po zdravlje

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američka asocijacija psihologa zaključila je da je premali broj dokaza da uspijevaju napori da se promijeni čovjekova seksualna orijentacija, te da pokušaji preobražavanja homoseksualaca u heteroseksualce nisu efektivni.

U izvještaju od 138 stranica stoji da takvi pokušaju mogu samo nauditi, te da su loši po mentalno zdravlje pojednica koji im je podvrgnut. "Nasuprot tvrdnjama nekih da se seksualna orijentacija može promijeniti, premalo je dokaza koji će tu tvrdnju podržati", rekla je Judith M. Glassgold, sprovoditeljica istraživanja nedavno predstavljenog u Torontu.

"Najviše što su psiholozi i terapeuti uspjeli postići, što pokazuju određene studije, je naučiti neke pojedince kako ignorisati homoseksualnost i ne poduzimati nikakve akcije kad vas osoba istog spola privuče. Ipak, te studije nisu pokazale na koga je moguće primijenjivati ovaj princip, koliko dugo ima efekta i ima li dugoročne posljedice na mentalno zdravlje."

Vlasti su stoga donijele rezoluciju tražeći od stručnjaka za mentalno zdravlje da više ne preporučuju svojim klijentima da pokušavaju kroz terapiju ili neke druge metode promijeniti seksulanu orijentaciju, piše CNN.