Zdravlje
31

Počelo testiranje hemikalija koje mogu izbrisati sjećanja

Klix.ba
Naučnici su počeli testirati hemikalije koje mogu izbrisati, pa čak i nanovo ispisati sjećanja na stresne i strašne situacije.

Potencijalno štetna sjećanja na traumatične događaje mogu formirati uspomene koje nam oblikuju život. Naučnici se nadaju da će jednog dana moći pomoći u otkrivanju medicinskih tretmana za ljude koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) ili se bore sa ovisnošću.

Kako bi demonstrirali nepouzdanost sjećanja, naučnici s Univerziteta Washington zatražili su od odraslih volontera da odgovore na anketna pitanja o svojim prehrambenim navikama ili navikama konzumiranja alkohola u periodu prije 16. godine. Sedmicu poslije uručili su im analize u kojima su namjerno greškom naveli da su se razboljeli nakon što su kao tinejdžeri pili rum ili vodku. Jedan od pet sudionika nije uočio ovu laž, već se "prisjetio" ovog incidenta.

Studije poput ove mogu pomoći u otkrivanju novih mogućnosti za liječenje problema mentalnog zdravlja, navodi Popular Science.

PTSP i ovisnost zasnivaju se na sjećanjima koja mogu izazvati problematična ponašanja, poput žudnje koja se pojavljuje samo gledajući pribor za konzumiranje droge ili osjećaja užasnog straha od slušanja glasnih zvukova.

Eksperimenti na miševima bili su uspješni. Ostaje da se vidi kako će reagovati ljudi.