Savjeti
0

Pobijedite stres, ali se nemojte udebljati

Sarajevo-x.com
Život zna biti veoma težak, ali ne treba dozvoliti da vam pritisci utječu na ishranu. Slijedi nekoliko savjeta kako zadržati kilažu i u vremenu kad niste najzadovoljniji, a o kojima pišu eksperti lista Mirror.

Zavolite dobre karbohidrate

Prehrana bogata karbohidratima čini da manje osjećamo posljedice stresa, jer se proizvodnjom serotonina stabilizuje raspoloženje. Ipak, budite oprezni. Previše šećera i škroba u bijelom hljebu, kolačima i keksu može biti ubitačno za dijetu. Neka porcije koje uzimate kako biste se bolje osjećali budu male i neka sadrže žitarice, zobenu kašu, krompir, smeđu rižu...

Unosite vitamine B i C

Malo vitamina B povećava šanse za stresom i nervozom. Kako biste to spriječili, jedite mnogo mesa, ribe, mlijeka. Na isti način, potrebno je unositi dovoljno vitamina C u organizam. To znači - dovoljno narandži, paprika i brokula.

Ne zaboravite na banane

Sa 100 kalorija koliko u prosjeku ima jedna banana, svom organizmu obezbjeđujete neophodne karbohidrate, vitamin B6 i magnezijum - sve što je potrebno za nervni sistem i za borbu tijela protiv stresa.

Ne liječite se hranom

Nađite način da tenzije smanjite strategijom koja ne uključuje okretanje prema hrani. Čitajte dobro knjigu ili si priredite ugodnu kupku umjesto toga.

Žvaćite žvakaće bez šećera

Ovako ćete pomoći organizmu da se oslobodi negativne energije, a kako ne možete jesti ništa drugo dok imate žvakaću gumu, tim bolje.

Vježbajte

Treniranje je jedan od najkorisnijih načina da se oslobodite stresa, a istovremeno sagorite kalorije. Postavite sebi cilj da vježbate makar pola sata dnevno, ako je to ikako moguće. Čak i sama šetnja funkcioniše čudesno u poboljšanju raspoloženja.

Grickajte orahe

Kupite kesicu oraha, lješnika ili sjemenki i jedite ih pomalo. Oni su odličan izvor magnezija i B vitamina.

Kuhajte kod kuće

Nema ništa korisnije od kolača koje ste sami napravili, posebno ako pri njihovom kuhanju koristite manje masnoća nego je to predviđeno receptom.