Zdravlje
0

Pizza i špagete sa paradajzom štite kožu?

Sarajevo-x.com
Pizza i špagete bolonjeze mogli bi postati nova sredstva u borbi protiv bora i opekotina od sunčanja, sugeriše nova studija.

UV zrake mogu značajno oštetiti našu kožu i uzrokovati njeno prerano starenje, pa čak i rak kože, a nova britanska studija je pokazala da antioksidans likopen doprinosi zaštiti kože.

Ovaj sastojak paradajza, koji se u velikim količinama može pronaći u skuhanom povrću, već se ranije pokazao kao korisno sredstvo za smanjenje rizika od raka prostate. Sada britanski istraživači tvrde kako likopen može pomoći i u zaštiti od kožnih oštećenja uzrokovanih UV zrakama.

Naime, grupa naučnika sa univerziteta u Manchesteru i Newcastleu otkrila je kako je redovno dodavanje pet supenih kašika smjese od paradajza u svakodnevni jelovnik deset dobrovoljaca poboljšalo odbrambeni mehanizam njihove kože od štetnih UV zraka.

Britanski naučnici su grupi od 10 dobrovoljaca svaki dan davali oko 55 grama standardne paradajz smjese, koja sadrži velike količine skuhanog paradajza, uz 10 grama maslinovog ulja. Drugoj grupi od 10 ispitanika su davali samo maslinovo ulje, saznaje BBC.

Nakon tri mjeseca, uzorci kože prve grupe su pokazali da su ove osobe imale 33 posto bolju zaštitu od opekotina od sunčevih zraka, što je jednako efektima krema sa niskim zaštitnim faktorom. Također su imali i mnogo više nivoe prokolagena, molekule koja je bitna za strukturu kože i koja je čini izdržljivom i čvrstom.