Veza kreativnosti i bolesti
155

Pisci imaju najveći rizik da mentalno obole i da se ubiju

Klix.ba
Prema riječima eksperata koji su uradili istraživanje na više od milion osoba, kreativnost je često povezana sa mentalnim oboljenjima, a osobe koje su najpodložnije tome su pisci.

Prema rezultatima istraživanja urađenog na Institutu Karolinska u Švedskoj, pisci imaju mnogo veći rizik od anksioznosti i bipolarnog poremećaja, šizofrenije, unipolarne depresije i zloupotrebe narkotika.

Šansa da će pisci izvršiti samoubistvo je dva puta veća nego kod ostalih ljudi.

Plesači i fotografi imaju mnogo veću šansu za bipolarni poremećaj.

Kreativni ljudi također mnogo češće u bližoj porodici imaju nekoga sa nekim poremećajem, uključujući anoreksiju i autizam, prenosi BBC.

Naučnici kažu da njihovi rezultati bacaju novo svjetlo na mentalne poremećaje, koji bi se od sada trebali posmatrati drugačije, jer su određena svojstva čak i poželjna.

Naprimjer, ograničeno i intenzivno zanimanje osoba sa autizmom ili nagoni bipolarnih osoba mogu stvoriti potrebni fokus za stvaranje kreativnih genija.

Slično tome, nesređene misli šizofreničara bi mogle kreirati element originalnosti nekog remek djela.

"Ukoliko određene fenomene povezane sa određenim mentalnim oboljenjima posmatramo kao poželjne, to otvara put za nove načine liječenja. U tom slučaju ljekar i pacijent mogu doći do dogovora o tome šta treba liječiti i pod koju cijenu", rekao je dr. Simon Kyaga.