Zdravlje
0

Pijte sok od višnje i spavajte duže

Sarajevo-x.com
Jastuci koji mirišu na lavandu, čaša toplog mlijeka i ostala poznata pomagala za dobar san su djelotvorna, a naučnici su dokazali da sok od višnje pomaže ljudima koji se ujutro bude prerano.

Tim međunarodnih naučnika je otkrio da dvije čaše soka od višnje produžavaju san za 39 minuta.

Tačni rezultati su zapravo 25 minuta dužeg spavanja i 14 minuta odmaranja u krevetu. Osobe koje piju dvije čaše soka od višnje dnevno također se rijeđe bude u poređenju sa osobama koje ne piju sok od višnje.

Istraživanje je provedeno na Univerzitetu Northumbria.

Učesnici su dobijali dvije čaše soka od višnje tokom sedam dana, jednu ujutro nakon buđenja, a drugu prije odlaska na spavanje. Također, izbjegavali su hranu koja sadrži ili utječe na melatonin, moćni antioksidant koji je ključan za ciklus spavanja i buđenja.

Naučnici su potom pratili navike spavanja učesnika istraživanja koristeći aktigrafe, satove koji bilježe pokrete, kao i upitnike. Uzeti su im uzorci urina kako bi se izmjerili nivoi melatonina u organizmu.

Otkriveno je da sok od višnje produžava san. Ukoliko osoba ne spava tokom dana, efikasnost se povećava.

Kako bi višnje postale tretman za poremećaje sna, potrebno je izvršiti dodatna istraživanja, no naučnici su zaključili da bi sok od višnje barem mogao postati dodatak tretmanima kojima se liječi poremećaj sna.