Aktivnošću do dugovječnosti
0

Petnaest minuta dnevnog vježbanja produžava život

Sarajevo-x.com
Ukoliko redovno vježbate barem petnaest minuta dnevno, to se višestruko isplati i produžava vaš život za tri godine, tvrde naučnici.

Čak i kratka tjelesna aktivnost je dovoljna da smanji rizik od rane smrti za 14 posto, kao i opasnost obolijevanja od raka za 10 posto. Naučnici su ove podatke dobili nakon istraživanja koje je obuhvatilo 400.000 ljudi. Svakih dodatnih 15 minuta vježbe smanjuje rizik od rane smrrti za dodatnih 4 posto, kao i rizik obolijevanja od raka za 1 posto. Odrasli bi trebali vježbati najmanje dva i po sata sedmično, ili 30 minuta dnevno.

Ranije su vršena istraživanja o korisnosti redovnog i dugotrajnog vježbanja, ali niko nije istraživao utjecaj kratkotrajnog vježbanja. No, posljednje istraživanje se pozabavilo upravo tim pitanjem. Tokom istraživanja su analizirani podaci muškaraca i žena na Tajvanu između 1996. i 2008. godine.

Na osnovu njihovog dnevnog vježbanja su podijeljeni u pet kategorija aktivnosti, neaktivnu, slabo aktivnu, srednje aktivnu, aktivnu i veoma aktivnu.

Naučnici su potom izračunali rizik od rane smrti za svaku grupu i uporedili ih sa pomenutim rizikom kod neaktivne grupe ljudi.

Čak i kod slabo aktivne grupe, ljudi koji su vježbali 92 minute sedmično, ili 15 minuta dnevno tokom šest dana, primijećeni su korisni efekti, bez obzira na njihovu starost, spol i rizik od bolesti srca.

Nakon istraživanja je zaključeno da se čak i minimalno vježbanje isplati, te da je veoma korisno za smanjenje rizika od rane smrti, dijabetesa, bolesti srca i raka, piše Daily Mail.