Zdravlje
0

Pet stvari koje su svakodnevno potrebne vašoj koži

Klix.ba
Ukoliko se samo navečer brinete o svojoj koži, trebate znati da to nije dovoljno. Postoje jednostavne stvari koje vaša koža treba svakog dana.

Hidratacija

Koža je osjetljiva i o njoj se potrebno pažljivo brinuti i hidratizirati je dva puta dnevno. Na taj način ćete je održavati zdravom, a to će pozitivno utjecati i na vaš ten.

Voda

Kada pijete vodu, ona uklanja toksine iz vašeg tijela i omogućava ćelijama da apsorbuju vitalne hranjive tvari. Ona osigurava normalno funkcionisanje probavnog sistema. Koža treba vodu i zadržava je kako bi bila hidratizirana. Voda uklanja nečistoće s kože koje dovode do stvaranja akni te je održava zdravom i glatkom. Potrudite se da dnevo popijete osam do deset čaša vode.

Antioksidansi

Antioksidansi se nalaze u voću, povrću, određenoj ribi i uljima. Oni se "bore" protiv slobodnih radikala te ubijaju molekule koje oštećuju zdrave ćelije. Pobrinite se da unosite dovoljno vitamina C i E. Vitamin C pomaže u stvaranju kolagena, dok vitamin E štiti ćelijske membrane. Vitamin C se nalazi u žitaricama, jabukama i agrumima, dok je vitamin E prisutan u ulju pšeničnih klica, bademima i kikiriki puteru.

Krema za sunčanje

Bez obzira da li je vani sunčano, oblačno ili kišovito vrijeme, kremu za sunčanje bi bilo dobro nanositi svakodnevno. Ona sprečava nastanak raka kože i usporava pojavljivanje znakova starenja, kao i štetno djelovanje sunčevih zraka. Ukoliko ne želite naboranu kožu, nanosite kremu za sunčanje sa UV faktorom najmanje 30. To činiti barem 20 minuta prije izlaska iz kuće. Nanosite je svako nekoliko sati kako bi efekt bio maksimalan.

Čišćenje

Ako želite ukloniti nečistoće i masnoću s kože, dnevno čišćenje je obavezno. Veoma je važno ukloniti šminku kako bi se koža održavala svježom i zdravom. Sredstva za čišćenje treba pažljivo birati s obzirom na tip kože. Žene sa posebno suhom kožom trebaju koristiti kremasta sredstva za čišćenjem, dok one sa osjetljivom kožom ne smiju koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže alkohol. Ako imate masnu kožu, koristite kiselasta sredstva za čišćenje kože. Nježno masirajte lice koristeći sredstvo za čišćenje oko 30 sekundi, kako biste uklonili masnoću iz pora i spriječili njihovo začepljenje.