Volimo ih iz više razloga
119

Pet načina na koje prijatelji pozitivno utječu na naše zdravlje

Klix.ba
"Niste ono što jedete, već s kim jedete", napisao je američki naučnik Christie Nicholson nakon istraživanja o tome kako i zašto prijatelji utječu na našu težinu.

Studija objavljena u magazinu PLoS One otkrila je da će studenti s viškom kilograma najvjerovatnije smršaviti, ako su im prijatelji mršavi, ili se udebljati ukoliko se druže sa punijim ljudima.

No, to nije jedini način na koji prijatelji utječu na vaše zdravlje. Postoji još mnoštvo razloga zbog kojih biste upravo u ovom trenutku trebali pozvati svoje najbolje prijatelje.

S prijateljima smo aktivniji

Vježbanje u društvu je puno zabavnije. Osim toga, prijatelji nas podstiču da ne odustajemo od zacrtanih ciljeva, jer nema šanse da ćete ugasiti alarm i nastaviti spavati ako znate da vas neko čeka da idete na jutarnje trčanje.

Prijatelji nas opuštaju

U trenucima velikog stresa, razgovor s pravim prijateljem vam može pomoći da prevaziđete probleme. Posebno žene su sklone tješenju i davanju savjeta. Istraživači su otkrili da žene pod stresom otpuštaju hormon oksitocin koji ima umirujući efekt.

Prijatelji nam pomažu da živimo duže

Australski naučnici su otkrili da su starije osobe, koje su imale više prijatelja, bile dugovječnije.

Prijatelji povećavaju šanse za ozdravljenje

Društvene veze povezane su sa većim šansama za ozdravljenje od teških bolesti, piše Huffington Post. Studija koja je posmatrala 61 ženu sa uznapredovalim rakom jajnika pokazala je da su žene, koje su imale najmanje prijatelja, imale najveći nivo interleukina 6 u krvi, proteinskog markera koji uzrokuje agresivniji oblik bolesti. Žene koje su, s druge strane, učestvovale u grupama podrške, živjele su dva puta duže.

Prijatelji smanjuju šanse za dobijanje bolesti srca

Možda zbog toga što na nas djeluju opuštajuće, prijatelji su dobri i za naše srce. Veza između društvene podrške i zdravog srca je jača kod muškaraca koji pronađu odgovarajuću životnu partnericu, jer to iskustvo jača njihovo srce. Jače društvene veze snižavaju krvni pritisak.