Zdravlje
3

Pet jednostavnih savjeta kako da jedete zdravo

Klix.ba
Nepravilna ishrana može dovesti do različitih zdravstvenih problema ali i neželjenog debljanja.

Stoga je veoma važno zdravo se hraniti i unositi potrebne vitamine. Portal Mic.com je izdvojio istraživanja stručnjaka i napravio listu pet jednostavnih savjeta kako jesti zdravo:

1. Uvijek se pripremite unaprijed Ubrzani tempo života tjera nas da se okrenemo brzoj hrani. Stoga je veoma važno unaprijed pripremiti i ponijeti sa sobom hranu koju ćemo konzumirati tokom dana, tokom pauze na poslu ili između dnevnih aktivnosti.

2. Jedite povrće Preporučljivo je polovinu svakog tanjira prekriti različitim vrstama povrća. To ne mora uvijek biti salata već i kuhano povrće.

3. Jedite piletinu i ribu Unos proteina je od velike važnosti za pravilnu ishranu. Osim ribe i piletine preporučuje se i unos oraha, jaja i različitih vrsta sjemenki.

4. Smanjite unos šećera

U prosjeku, unos šećera čini 10 posto dnevnog unosa hrane svakog čovjeka, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Harvarda. Ova količina šećera može biti opasna, iako je ovaj sastojak prisutan u brojnim namirnicama koje kupujemo. Zato je za zdravu ishranu potrebno izbjegavati procesiranu hranu, umjesto čokolade unositi kakao, a umjesto voćnog keksa i sličnih proizvoda unositi obično voće.

5. Uzmite avokado i bademe Avokado je ponajviše zdrav za srce. Ne sadrži mnogo šećera, a bogat je vitaminima. Bademi, obični ili pečeni, također imaju visoku nutricionu vrijednost.