Zdravlje
0

Pet energetskih bombi za vječno umorne

Sarajevo-x.com
Vječni umor, teško buđenje i loša koncentracija - sve su posljedica nedostatka energije. Svi bismo bili najsretniji kada bi se energija mogla kupovati u prodavnicama mješovite robe. Pošto znamo da ne može, moramo je tražiti negdje drugo.

Kao prvo, najvažnije i više puta ponovljeno: Ne vjerujte reklama! Ne postoji jogurt, gel za tuširanje ili sok koji će vam dati energiju za cjelodnevno skakutanje i održanje koncentracije. U reklamama su glumci koji žele da vam uvale proizvod i tačka.

Kao drugo, jedan od najvećih potrošača energije jeste stres. Čim naučite da kontrolišete i smanjite stres, vaša energija će se povećati. Za takve stvari najbolje je baviti se meditacijomom, odnosno dubokim disanjem ako niste meditacijski tip.

Spavajte dovoljno

Da, ovo zvuči kao ofucani savjet koji ne treba ni spominjati. Ipak, mnoštvo populacije pati od nekog vida nesanice. Prosječna količina potrebnog sna iznosi 8 sati, ali u stvarnosti potrebno vam je onoliko koliko vam treba da se odmorite. Izbjegavajte alkohol i kofein da biste se naspavali i odmorili se kako treba.

Tekućina, tekućina, tekućina

Pijenje vode nije bitno samo za vašu kožu i probavi trakt već i za cjelokupni "motor". Zato uvijek pazite na vodu. Osjećat ćete s mnogo bolje i energičnije ako ste u sebe unijeli dovoljno tekućine.

Pijte multivitamine

Iako se svojski trudite da imate balansiranu prehranu, rijetko da ćete uspjeti zadovoljiti sve potrebe organizma za vitaminima i mineralima. Vaše tijelo će vam biti zahvalno. Ko ne biste zaboravili da ih pijete, stavite bočicu pred četkice za zube ili nečega drugog što koristite svaki dan.

Vježbajte

Još jednom ponavljamo ono što vrapci na grani znaju. Vježbanje vas ne umara i ne oduzima vam energiju, već radi upravo suprotno. Nemojte si odmah natovariti obavezu da idete pet puta sedmično u teretanu po sat i po. Naravno da ćete posustati. Pokušajte sa šetnjom do posla, izađite jednu stanicu ranije. Istežite se više puta na dan, prohodajte po kancelariji.

Jedite doručak

Možda vam se čini kao da vam ne treba, ali pokušajte napraviti eksperiment. Jedite doručak deset dana, pa ga jedno jutro preskočite. Vidjet ćete ogromnu razliku. Vaš organizam se odmara čitavu noć i jedni način da ga pokrenete kako treba jeste da mu "naspete goriva".

Dakle ne postoji čarobni napitak za energiju. I koliko god proizvođač tvrdio, Red Bull vam ne daje krila. Zato, sljedeći put kada vas uhvati zamor, nemojte posezati za kafom. Uzmite flašu vode i poklonite si desetominutnu energičnu šetnju. Nakon toga ćete biti kao novi.