Zdrav život
0

Pet biljaka za srce

Sarajevo-x.com
Važnost zdravog srca ogleda se u činjenici da ono stalno pumpa našu krv i regulira njenu cirkulaciju. Ono također utječe na naše emocionalno stanje - njegov ritam se odražava na naš nervni sistem. Zbog toga je i sprečavanje akutnih problema sa srcem jedno od najvažnijih pitanja našeg zdravlja.

Najbolji način da se srce održi zdravim je kroz pravilno hranjenje fizičkog aparata sistema cirkulacije i balansiranjem emocija koje nas održavaju.

Krvotok se može održati čistim bez ikakvih opstrukcija, čak iako je srce trenutno u besprijekornom ritmu, savjetuju stručnjaci, preporučujući sljedećih pet biljaka za svakodnevnu upotrebu.

Kakao

Prirodan izvor teobromina, koji je dugo smatran tonikom za srce i blagim stimulatorom, a kakao pored toga sadrži epicatehin, sastojak koji poboljšava funkciju krvnih žila. Najbolje ga je jesti sirovog, a izbjegavati njegovu mješavinu sa drugim dodacima.

Kajen

Uzet dnevno, ovaj indijski začin, ojačava, stimulira i tonira srce, balansira cirkulaciju i smiruje njegovo lupanje. Zbog njegovog ljutine, najbolje ga za početak uzimati u malim količinama uz sok.

Bijeli luk

Stari Egipćani za njega su pronašli čak 200 medicinskih koristi. Samo jedan komadić dnevno smanjuje proizvodnju lošeg holesterola. Dokazano je da bijeli luk smanjuje krvni pritisak, poboljšava cirkulaciju i smanjuje ugruške.

Bijeli glog

Ovo je pravi tonik za srce i cirkulaciju, čije se djelovanje ogleda u snabdijevanju srca oksigenom i krvlju. Bogat flavonodima koji hrane male kapilarne žile, bijeli glog normalizira krvni pritisak i smanjuje holesterol, te naslage masnoće u jetri i aorti. Preporučljiv je za anginu, aritmiju, arterosklerozu, hipertenziju i krve ugruške.

Majčina dušica

Tradicionalno se koristi da regulira ubrzan rad srca uzrokovan nervnim tenzijama. Ovaj herbalni sedativ, može uz dugotrajno korištenje, reducirati formiranje faktora kao što su totalno smanjenje holesterola i triglicerida, i jačanje srčanog mišića. Najbolje je koristiti ga kao čaj i piti tokom cijelog dana.